Verrassende blik op de exotische stadsnatuur
Kunstfotografieproject in de Amsterdamse parken: nieuwe natuur voor de Amsterdammers
Plastic bekers in de vijver, condooms in de planten. Een exotisch ogend landschap blijkt na bestudering alledaagse producten te bevatten, die als een kunstzinnige constructie opgaan in de omgeving. Middels de conceptuele natuurfotografie wil fotografe Mathilde Jansen het bewustzijn van grondstoffen in een lokale context, stimuleren. Om de discussie over de herkomst en winning in natuurrijke regio’s uit een ver van het bed context te halen. Het fotografieproject toont een vernieuwende kijk op de natuur in 7 parken door Amsterdam, waaronder het Bijlmerpark, Erasmuspark, Westerpark, Vondelpark en Westerpark.
Het project is aangevuld door foto’s gemaakt op 3 locaties in het groene Oost-Nederland.
Project: EXOTICORUM IMAGINIS DECEM
(Tien afbeeldingen van exotische levensvormen)
Mathilde’s project haakt in op de relatie tussen consumenten en hun dagelijkse omgeving, de natuur en industrieën waar grondstoffen gewonnen en verwerkt worden. Dit zet aan om na te denken over de beeldvorming of kennis van mensen over de herkomst van producten en de wijze waarop media erover berichten.
De titel van het project refereert aan Ten books of exotic life forms (1605) van botanicus Carolus Clusius, gepubliceerd in Latijn. En aan de sterk ontwikkelde internationale handelspositie van Nederland en Amsterdam sinds de Gouden Eeuw. Clusius onderzocht en beschreef diverse eigenschappen van planten in hun natuurlijke leefomgeving. Aan de hand van zijn reizen introduceerde hij nieuwe soorten in Europa, zoals de tulp en de aardappel.
Voor de Amsterdammers
Het project bevat in totaal 10 natuurfoto’s, waarvan er 4 op de poster zijn gedrukt.
Het merendeel van de 2500 dubbelzijdige (FSC) A3 posters wordt via de brievenbus (sep-nov) bezorgd aan Amsterdammers die rondom de parken wonen. Het Amsterdamse Fonds voor de Kunst heeft deels bijgedragen aan de totstandkoming van dit project. Op termijn zal het project tentoongesteld worden, o.a. in de Kunsthekvitrines bij het Oosterpark (en mogelijk het ACF in 2013). Resterende geïnteresseerden kunnen voor posters terecht bij culturele locaties waaronder Pakhuis de Zwijger, De Balie en Het Ketelhuis/Pacific Parc (okt-nov).
Een kort overzicht van de verschillende werken:
Sponzen op tour
Wat weten consumenten eigenlijk over de (schuur)spons; het verraste de fotograaf dat deze vaak van houtsnippers worden gemaakt. Dit verwerkte zij in de foto Sponge tour, waar de sponzen een reis tussen gehakte houtblokken maken; van oorsprong naar een verwerkte vorm.
Bekers in een poel van ‘aardolie’
In het Rembrantpark zijn coffee to go bekers gemaakt van gesmolten bioplastics (plantaardig maïs- en zetmeel), in een donkere waterpoel gefotografeerd. Bioplastics zijn een duurzaam alternatief voor aardolie. De foto doet denken aan locaties in Afrika waar aardolie wordt gewonnen.
Condoomfantasie in de planten
Rubber is een witte vloeistof die uit de latexbomen wordt gewonnen. In het Westerpark heeft Mathilde Jansen condooms opgehangen als druppelvormen onder grote bladeren. Het zonlicht weerkaatst op het water in de condooms. Het is alsof ze hun natuurlijke oorsprong hervinden.
Poetisch beeld: (Once) Wildflowers are cemented
Wat blijft er over wanneer alle gebouwen worden afgebroken; zou de wereld tot stof of steengruis vergaan? Deze foto toont onaangetaste wilde bloemen, maar zoals men ze op bouwplaatsen vindt, bestoft, bepoederd door cement. Stof is overal om ons heen, maar wanneer sta je daarbij stil? Deze foto toont een poetische impressie van ‘Stof zijt gij en tot stof zult gij wederkeren’.
Links: Kunst- en documentaire fotografie en mixed media werken
Zie projectbeelden:http://www.mathildejansen.com/category/p-r-o-j-e-c-t-s/exoticorum-imaginis
Toelichting/tekst: http://mathildejansenstories.com/exoticorum-imaginis-decem/